Jakten på Jo Nesbø.








- Det vil komme til en slutt for han Harry Hole, sier Jo Nesbø offentlig til pressen, Harry Hole vil ikke stå opp igjen fra de døde, sier han videre. Hva slags trussel er dette? Mener han virkelig å ta livet av Harry? Harry Hole har gjort Jo til en meget rik mann og er dette takken? Hva mener egentlig Harry Hole om dette, og vil han gjøre noe med det? Etter å ha puttet ytterligere millioner i lomma fra den nye boka, Gjenferd, med selveste Harry Hole i hovedrollen, kan ikke motivet for å bedyre Harrys død være økonomisk. Kan Jo rett og slett ha blitt redd ham? Kan han føle seg direkte truet og egentlig drit lei fyll, spetakkel og mord?



Vel, Harry Hole har ikke forlatt oss, men han lurer vel rundt i Oslo, kanskje i nærheten av Konserthuset. Han er fast bestemt på å feire nyttår også neste år med et eller flere glass i høyre hånd og et par slitne damer på fanget. Det skal vel myrdes i 2012 også, og vi vil at Hole skal ta dem hardt.



Det sitter over tusen kvinner og venter på Jo Nesbø inne på Oslo Konserthus. Det har vært et råkjør for Jo noen dager, etter å ha promotert både seg og Harry Hole i den store verden. Han selger jo bøker som hakka champagne i Usa og Canada, og Hole fortsetter å fylle hans lommer. Vel, altså, nå var Jo sliten på Oslo Konserthus med over tusen hylende kvinner. – Dette er en situasjon, ville sikkert Harry Hole tenkt. Han er jo ikke dum, og ikke er han død enda!



Jo Nesbø er innhyret til en kvinnekonferanse, men han er litt i villrede: - Hva er overskriften på denne konferansen? - Kvinner og menn og hverdagsliv, svarer bassisten Lars Jones, som skal spille med ham. Du vet vel at Jo Nesbø er et multitalent? Nesbø ler. Han ler vel av kvinnekonferansens tittel. Håper det ikke var av bassisten.



- Skal vi snakke om menn og kvinner i hverdagslivet, spør Jo Nesbø.
- Nei, historiene dine, Jo. Historiene dine har alltid slått an. Og sangene som kvinnene liker.
Der inne i salen får han tusen kvinner til å le. Han forteller om moren sin, den viktigste kvinnen i hans liv, om den gangen han skrev kjærlighetsbrev fra Hellas mens han egentlig satt på Otta. ( Jo har lært en del triks av Harry Hole i årenes løp). Han synger om ”Håp”, om å polere puppene til barndomskjæresten, Britt, utenpå genseren, og han sier han kan rase gjennom sitt forhold til kvinner på noen minutter.



Linn Skåber, konferansieren, roper og hyler: - Vi forlater ikke denne salen uten å ha fått ”Jenter”! Hva er det disse kvinnfolka ikke har fått? - Reis dere, roper hun, hun er jo litt gæren den Skåberdama.



Tusen kvinner reiser seg foran Jo Nesbø der han synger om en sliten matador og jenter. Linn Skåber hyler ut i vill begeistring: - Jeg har telefonnummeret hans! Er noen interessert? Jo Nesbø bare ler. Han tusler ut, setter seg på sykkelen og triller hjem til Majorstua alene.



Backstage på konserthuset dukker en høy, bredskuldret, senete mørk og dyster mann opp. Han har kalde, stålblå øyne. Han rekker ut en klam senete hånd mot Linn Skåber og stirrer henne direkte inn i øynene og sier: - Jeg er Hole, Harry Hole. Hva var telefonnummeret til Nesbø?

Tidligere på dagen:
Flyet fra Bangkok til Oslo har landet. Piloten stiller seg bak flyvertinnene og tar farvel med de siste passasjerene som forlater flyet. Han merker seg en mann i en skreddersydd lindress, som selv med bøyd hode rager over de fleste passasjerene. Mannen har det piloten mener er en brunfarge slik hvite mennesker som har bodd en god stund i Asia oppnår. Han tenker at mannen kan være en rimelig vellykket forretningsmann: "Men det var verken dressen eller høyden som hadde fått Tor Honningsvåg til å stoppe opp ved personen. Det var arret. Det gikk fra venstre munnvik og nesten opp til øret som en smileformet sigd.



Harry Hole skriver seg inn på det slitne pensjonatet Leons i Oslos sentrale rusdistrikt, Han oppfatter et rykte om en russisk drapsmann har fått beskjed om at han skal ta livet av en mann som akkurat ankom Oslo. Harry Hole har knapt satt sine bein i Oslo og er allerede i stor fare.



Harry henvender seg til en ikke altfor klar resepsjonist og spør: - Kan du bestille en Taxi til Oslo Konserthus?

Kommentarer

  1. Ja du Sverre. Ditt engasjement imponerer en forfjamset kvinne.
    L.S

    SvarSlett
  2. Harry skal vel ikke dø? Han er jo Jo, er han ikke?

    Marie Halvorsen Hole

    SvarSlett
  3. Dette var jo en ny vri og en skikkelig begynnelse;)

    SvarSlett
  4. Hm - dette kan jo bli riktig så spennende.
    P.N.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg